2021-05-29
Områdets grimmeste hus! Under en gåtur i en bydel med prægtige villaer i nationalromantisk stil konstaterer Victoria og hendes samlever, at der er et hus, som skiller sig ud fra de andre – som uhørt grimt. Nogle måneder senere står parret foran lågen til det grimme hus med nøglerne i hånden – huset er deres!
Storbild0.jpg
I Strängnäs er der en bydel, som er af national interesse, idet den indeholder et usædvanligt stort antal uforandrede tidstypiske villaer med en velbevaret, oprindelig karakter, hvor nationalromantikkens ideer er styrende. Her bor Victoria, 33 år, med samleveren Jesper i et hus fra 1913. Huset er tegnet af arkitekt Kristian Lundmark til byens daværende boghandler Oscar Erikson.
Vi flyttede ind i huset for et par år siden som husets tredje ejer. Der var ikke lavet nogen renoveringer i mange år, den originale planløsning var stort set intakt, og der var bevaret flere originale detaljer i huset. Blot nogle år tidligere havde min kæreste og jeg gået rundt i området og drømt om at eje nogen af alle disse flotte villaer. Der var imidlertid et hus, som jeg syntes var helt uhørt grimt, og jeg kunne ikke understrege nok, hvor grimt jeg synes det var, mens vi gik forbi. Nogle måneder senere stod vi foran lågen til det grimme hus med nøglerne i hånden; huset var vores! Jeg var aldrig taget til fremvisning, hvis det ikke havde været for den ottekantede hall med den åbne pejs. Og det var heldigt, at vi gav huset en chance, eftersom det viste sig, at det havde et utroligt potentiale! Kort efter huskøbet begyndte jeg at læse om nationalromantikken og hvad der udmærker netop nationalromantiske villaer. I dag forstår jeg huset på en helt anden måde og synes, at hele huset er utroligt smukt.
Storbild1.jpg
I dag er boghandlervillaen forvandlet til en repræsentativ bolig ud over det sædvanlige, idet man under renoveringen har taget stort hensyn til at bevare og genskabe fine originaldetaljer.
Vi har en ret prangende smag og valgte derfor stukkatur med mange detaljer. Vi synes generelt, at det er vigtigt at tage hensyn til husets tidsalder og hvad huset “vil have”. Eftersom huset er så tilpas svulstigt i sig selv, synes vi, at det at det ville være smukt at gå all in på stukkatur netop herinde. Inspirationen var gamle spøgelsesagtige slotte – vi kan godt lide, når det er overdådigt og samtidig dramatisk med en moderne farvesætning.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
På førstesalen findes husets gæsteværelse, et imponerende rum med imponerende stukkatur såsom kassetteloft, loftslister, paneler og dørdekor.
Storbild2.jpg
Rummet var oprindeligt helt enkelt og intetsigende. Visionen var at skabe et rum, som havde en tydelig forbindelse til etagen nedenunder, som fremstod betydeligt mere elegant. Vi ville gøre rummet mere interessant ved at udsmykke det med smukke stukkaturdetaljer. Vi havde en vision om at anvende rummet som biograf og valgte derfor at satse ret meget på loftet ved at skabe et kassetteloft af loftsplafonder. Vi målte loftets længde og bredde og regnede således ud, hvor mange loftsplafonder, der skulle til for at fylde loftet. Kassetteloftet var forbløffende nemt at montere med lim og forløb helt smertefrit. Rummet fungerer i øjeblikket som gæsteværelse i stedet, og det passer fint. Vi valgte at sætte dørdekor over døråbningerne for at højne døråbningerne rent visuelt. Loftslisterne fik LED-belysning, hvilket virkelig oplyser stukkaturen på en virkelig effektfuld måde. For at rummet stilmæssigt skulle passe til resten af huset, valgte vi en dramatisk og mørk neutral grå farvesætning. Panelerne har farvekoden 5000-N og væggene 7500-N. Sammen med det hvide kassetteloft med farvekoden 0500-N skabes en mildt sagt dramatisk effekt i rummet!
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Se mere fra Victorias herlige villa, og få endnu mere indretningsinspiration på bloggen nouw.com/housebyalake og Instagram @housebyalake.