Opsætning af loftlister

Vores produkter er fremstillet i et letvægtsmateriale, som gør, at de er enkle at sætte op på egen hånd.

1. Forberedelse

Læg skærekasse, sav, lim, fugemasse og lim-/fugespatel. Du finder disse under kategorien ”Tilbehør” i shoppen.

Sørg for, at loft og vægge glatte, jævne og rene (uden snavs og støv). Vores anbefaling er, at loftlisten sættes op, inden loftet er færdigmalet, og inden væggen tapetseres eller males. Regn med cirka 5-12% spild og før eventuel tilpasning af mønster, afhængig af hvor stor og dekoreret listen er.

2.Savning

En god skærekasse og sav er en vigtig forudsætning for at få en let og hurtig opsætning. Har du aldrig anvendt en skærekasse før, kan det være godt at øve sig lidt først. Vælg model af skærekasse ud fra listens højde og bredde.

Mål, hvor listen skal være, og sav derefter listen over. Til de allerfleste hjørner saver du listen ende af i en vinkel på 45 grader. Var omhyggelig med at save på den rette side af din markering og med at vende listen korrekt i skærekassen.

Savning af lister til indadvendte hjørner:
1. Marker, hvad der er opad, på listens bagside.
2. Vend listen 180°
3. Placer listen i skærekassen
4. Sav 45°. (Sav mod venstre, hvis det er et venstre hjørne, og mod højre hvis det er et højre hjørne).

Pas listen ind og foretag justeringer, hvis det er nødvendigt. Har du brug for at foretage mindre justeringer på listen, kan du bruge en kniv, fil eller sandpapir.

3. Limning

Når du er tilfreds med savning af listen, er det tid til at lime listen fast. Pres en jævn stribe lim ud på listens bagside. Nogle profiler kan være en anelse glatte på overfladerne med lim, i sådanne tilfælde kan man slibe med lidt sandpapir, så limen "får fæste".

Pres listen på plads mod væg/loft. Det er nemmest at være to til opsætningen, men når det handler om kortere længder, kan man godt gøre det alene. Nær du presser listen mod loft og væg, vil der formentlig løbe en del lim ud. Anvend en lim-/fugespatel til at tørre overflødig lim væk. Gør man det korrekt, vil en stor del af limen forsvinde ind under listen. Tænk på, at der altid bør sive lidt lim ud fra listens kanter.

Tips til ujævne vægge:
Når man skal montere stuk kan man nogle gange komme ud for, at to stykker ikke passer helt sammen. Meget sjældent kan der være en millimeters forskel i selve materialet, oftest er det fordi, at væggen ikke er helt lige. Det er nemt at ordne ved at indsætte små afstandsstykker. Find de rette mål (man køber normalt en æske, hvor klodserne tykkelse er mellem 1 til 5 mm) og læg under den del som skal løftes ud fra væggen (eller loftet). Sæt en stift igennem. Fugemassen vil skjule dette senere.

4. Fugning

Når limen er tørret i henhold til instruktionerne på pakningen, er det tid til at skjule eventuelle åbninger og få listen til at gå i ét med væggen. Det gør du ved hjælp af fugemasse. Husk, at tørre overskydende fugemasse væk med en fugtig klud.

5. Maling

  • Alle loftlister i polyuretan og profoam har en fin hvid, hård overflade. På lister i polyuretan og profoam kan man bruge al slags maling.
  • Lister i polystyren skal altid males og kun med vandbaseret maling.