Tips & Råd

tips_bruksanvisningar1.jpg

Før i tiden var stukkatur et tegn på velstand, men nu anvendes stukkatur til at fremme følelsen af gammeldags charme og luksus.

Loftrosetter og lister kan virkelig forskønne et værelse. De bliver en smuk del af interiøret og skaber blikfang. Og giver rummet en helt anden følelse.

Noget at overveje!

  • Undgå at have de samme stukkaturer i alle værelserne. Traditionelt er mønstre og ornamenter altid forskellige fra rum til rum.
  • Loftets højde og rummets størrelse afgør udseendet af stukkaturen. I soveværelserne findes der mønstre der ligner puder, og i en sal eller i et bibliotek passer blokmønstret godt.
  • Selv om du har forskellige stukkaturer i forskellige rum, bør mønstrene stadig matche og passe sammen. Tænk derfor på helheden.
  • Er du i tvivl om hvilken stukkatur du skal anvende? Find ud af hvornår ejendommen blev bygget, og baser dit valg på den stil, der var gældende da.
  • Monter stukken først. Mal eller tapeter bagefter.
  • Ønsker du ikke at beholde det gamle stukkatur? Gem et stykke, så du kan huske, hvordan det gamle stykke så ud, når det er tid til at vælge en ny.

At vælge den rette loftrosette

Loftrosetter er traditionelt blevet brugt i midten af taget for at give en flot og attraktiv finish til loftbelysningen. Loftrosetter er igen meget populære og anvendes nu i mange nye bygninger. Det er overraskende nemt og prisvenligt at montere en ny eller skifte en beskadiget roset.

Å velge riktig størrelse på takrosetten

Når du vælger en størrelse, skal man tage højde for at proportionerne er korrekte for både rummets størrelse og lofthøjden. Tagets højde er lige så vigtig som rummets overordnede dimensioner. For ejendomme med lavt til loftet, er det bedre med mindre glatte tagroser. Huse med højt til loftet kan derimod anvende meget større eller mere dekorerede tagholdere. Man bør også tage højde for stilen af møbler og andre dekorationer. En stue med flotte møbler ser generelt bedre ud med en moderne, enklere og normalstor loftrosette. Et rum som for eksempel har et stort eksklusivt fint egebord i midten, kan rumme en større og mere slående loftrosette.

Den generelle valgregel er, at tagbeklædets diameter ikke skal være meget større end diameteren på lysekronen. Loftrosetter findes i mange forskellige stilarter, fra flade til cirkler og store udsmykkede dekorationer. Den stil du vælger afhænger i den graf af din eksisterende indretning samt boligens dekorative elementer. Alle bor forskelligt og der findes et stort udvalg af stilarter og størrelser tilgængelige.

Alternative brugsområder for loftrosetter

Tro det eller lad være, men en loftrosette behøver ikke altid at blive monteret i loftet. Se billederne nedenfor, hvor rosetten er monteret på væggen eller som en del af en funktion i kombination med panelister. Eller monter flere rosetter i loftet, som en form for kunsthåndværk.

Mange gange er boliger blevet moderniseret gennem årene, og loftrosetter og andre dekorationer og udsmykninger er blevet fjernet. Hvis du derfor ønsker at inkorporere noget af den oprindelige stil af boligen, kan du kigge rundt i det område som du bor i, for der er stor sandsynlighed for at flere personer på din gade stadig har nogle af de originale og tidsspecifikke detaljer i mindst nogle værelser. Se på størrelser, former og stilarter af de resterende loftrosetter, hvilket kan give dig en god fornemmelse for, hvilken stil du bør vælge i dit eget hjem.